انواع نفوذگران، انگیزه ها و استراتژی های آمادگی در مقابل تهدیدات سایبری
امروزه تهدیدات فضای سایبری به شدت در حال افزایش است. این اتفاق در حالی رخ می دهد که بسیاری از مردم با مفهوم اصلی تهدید آشنا نیستند و همین نا آگاهی سبب می شود بسیاری از موضوعات را جدی نگرفته و ناخواسته مشکلات زیادی را برای خود ایجادکنند. تهدید به عبارتی ساده عملی است که امنیت را به خطر می اندازد و نفوذگران و یا به اصطلاح هکرها افرادی هستند که می توانند روند تهدیدات را صعودی کنند و یا جلوی آنها را بگیرند.
انواع نفوذگران:
به طور کل هکرها(نفوذگران) به دو دسته اصلی تقسیم میشوند:
کلاهسفیدها (متخصصان امنیت): متخصصان امنیت در این دسته قرار دارند و جزو افرادی محسوب می شوند که با استفاده از مهارت و دانش خود و با شناسایی نقاط ضعف و اقدامات پیشگیرانه می توانند جلوی انواع تهدیدات را بگیرند. در واقع هدف اصلی این افراد از نفوذ، بالا بردن امنیت سیستم است، عملی که در جامعه کامپیوتری به آن تست نفوذ می گویند.
کلاهسیاهها (مجرمان سایبری): این افراد از مهارت خود استفاده می کنند و با اهداف غیرقانونی و دسترسی غیرمجاز می توانند اعمالی همچون تغییر و یا سرقت داده های مهم را انجام دهند. در واقع هکرهای کلاه سیاه دقیقا در مقابل هکرهای کلاهسفید قرار دارند و براساس قوانین جرایم رایانهای مجرم شناخته میشوند.
انگیزههای نفوذگران:
شاید برایتان سوال باشد که هکرهای کلاهسیاه با چه انگیزه هایی کارهای غیرقانونی مانند دسترسی غیرمجاز به اطلاعات کاربران، مختل کردن سیستم هدف و سایر کارها را انجام می دهند. دلیل و انگیزه هک را در اصطلاح Hacktivism می نامند که معمولا شامل اهداف سیاسی و اجتماعی افراد می شود. متاسفانه هکرهایی نیز شناسایی می شوند که به دلیل مشکلات روانی مانند غرور یا حس انتقام و یا به علت علاقه شدید به پول یا اعتبار این کار را انجام می دهند. از آنجایی که مرز بین هکرهای کلاهسفید و کلاهسیاه بسیار باریک است بنابراین شاید بتوان با تشخیص انگیزه مجرمان از انجام این اهداف، موجب تبدیل شدن مجرمان سایبری به متخصصان امنیتی شویم.
استراتژی های آمادگی در مقابل تهدیدات سایبری
با توجه به تاریخچه حملات سایبری حتی بزرگترین شرکت ها و سازمان ها هم در طول فعالیت خود گرفتار تهدیدات سایبری شده اند و خسارت های بسیاری به کسب و کارهای آنها وارد شده است بنابراین بهتر است قبل از درگیر شدن با تهدیدات، چندین استراتژی دفاعی را همواره مدنظر داشته باشیم. گام اول این است که همیشه برای روز حادثه آماده باشید و از افراد آموزش دیده در این حوزه بخواهید که با دقت و توجه کامل مدارک موردنیاز جهت پیگیری قانونی مجرمان سایبری را در اختیار مراجع قانونی قرار دهند و در صورت به سرقت رفتن اطلاعات حساس مشتریان، حتما خود آنها را در جریان قرار دهند. برخی از سخت افزار ها و نرم افزارها برای بالا بردن امنیت سیستم ها نیز بسیار کارآمد هستند اما متاسفانه اغلب مدیران فناوری اطلاعات بودجه کمی برای این اقدامات دارند لذا گام بعدی این است که حتما بودجه موردنیاز را برای تامین امنیت در اختیار مدیران فناوری اطلاعات و افرادی کلیدی در این حوزه قرار دهید. یکی دیگر از استراتژی های دفاعی این است که بتوانیم در سازمان ها و شرکت ها و یا حتی اطلاعات کاربری شخصی خود اهداف نفوذگران و داده های حساس را شناسایی کنیم و از آن اطلاعات بیشتر محافظت کنیم. لازم به ذکر است که کمک گرفتن از افراد باتجربه نیز در این زمینه به کمک ما خواهد آمد و تجربه و دانش خود ما ممکن است همیشه کافی نباشد. پس لازم است از افراد باتخصص برای پیاده سازی سیستم هایی با امنیت بالا یاری بخواهیم. امید است با پیاده سازی قوانین امنیتی، فضای ناامن سایبری را به فضایی برای رشد و پیشرفت تبدیل کنیم و روز به روز با به روزرسانی استراتژی های دفاعی در مقابل تهدیدات سایبری در امان باشیم.
نظرات کاربران